Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Απεργία 1ης Δεκέμβρη


ΑΠΕΡΓΙΑ  1ης  ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ξεσηκωμός παντού για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
της κοινωνικής βαρβαρότητας και της κοινωνικής λεηλασίας

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το ΝΕΩΡΙΟ-ΙΚΑ στις 10.30

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση Παπαδήμου - ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός του μαύρου μετώπου εξουσίας,  οδηγεί κάτω ακόμα και από τα έσχατα όρια επιβίωσης σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και στη φτώχεια την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας. Ένας ληστρικός προϋπολογισμός που, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κάθε είδους απεχθών και καταστροφικών για τους εργαζόμενους και τη χώρα, δανειακών συμβάσεων, περιγράφει την τακτική για την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και την επόμενη χρονιά. Από κοντά τα εξαπτέρυγα των ΜΜΕ που υπερθεματίζουν και τρομοκρατούν με ψευτιές ολκής περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων και ο ΣΕΒ και οι λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που βλέπουν περιχαρείς τις διαρθρωτικές αλλαγές που χαμηλώνουν, έως εξαφάνισης, το κόστος εργασίας.


Χρέος και έλλειμμα δεν είναι δικά μας
Ως δημοσιονομικούς στόχους η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου εξουσίας βάζει τη μείωση του ελλείμματος και τη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». Για αυτό το σκοπό «οφείλουν» οι εργαζόμενοι να κάνουν θυσίες….Ποιου χρέους και ποιου ελλείμματος όμως; Πώς αυτό δημιουργείται και αυγαταίνει; Λίγα νούμερα είναι απαραίτητα, γιατί φωτίζουν τον κυκεώνα της κλοπής του πλούτου που οι εργαζόμενοι παράγουν:
Έσοδα Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ): 59δις ευρώ, κυρίως με την αυξημένη κατά 29% φορολόγηση των φυσικών προσώπων- κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων - και όχι βεβαίως από την προκλητική φορο-ασυλία των κερδών, την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και τις διάφορες άλλες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν (π.χ. οι εφοπλιστές έχουν μόνο 58 φοροαπαλλαγές!), ενώ τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων μειώνονται κατά 22%(!) και είναι μόλις το 1/12 των φορολογικών εσόδων(!) αφού, μεταξύ άλλων, μειώνεται και πάλι ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 20%.
Πρωτογενή έξοδα ΓΚΠ : 49δις ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν το μισθολογικό (με νέα μείωση του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις κατά 3,3%), το λειτουργικό και το επενδυτικό κόστος του δημόσιου τομέα, όσα πραγματικά χρειάζεται το δημόσιο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς αλλά και τις χαριστικές επιδοτήσεις των αναπτυξιακών νόμων.
Όπως φαίνεται από τα δύο παραπάνω μεγέθη ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός κατά 10 ολόκληρα δισεκατομμύρια! Τι τον κάνει ελλειμματικό τότε;  Βλέπουμε παρακάτω:
Έξοδα κατάπτωσης εγγυήσεων, εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόκοι παλαιών δανείων 16 δις! Τα έξοδα έγιναν τώρα 65 δις (49+16) και υπάρχει έλλειμμα για να εξυπηρετηθούν οι πιστωτές, για να πληρωθούν τα φέσια των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπέρ των οποίων έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και για να αγοραστούν νέα όπλα! Προφανώς το έλλειμμα δεν δημιουργείται από τους μισθούς, τις συντάξεις και τις λοιπές κοινωνικές δαπάνες…
Άλλα έξοδα: Η νέα άμεση χρηματοδότηση με 30 δις ευρώ των τραπεζών και η λήξη παλαιών δανείων 75 δις. Τα χρήματα αυτά (105δις) θα βρεθούν με τη νέα δανειακή σύμβαση (106δις, τυχαίο;) και θα προστεθούν στο χρέος…
Θυσίες, λοιπόν, της πλειοψηφίας του λαού για απαλλαγές φόρων και εισφορών των επιχειρήσεων, για θαλασσοδάνεια των αναπτυξιακών νόμων και των εγγυήσεων του δημοσίου που εκπίπτουν και περνούν στο χρέος. Θυσίες για να χρηματοδοτούνται αφειδώς και κάθε χρόνο οι τράπεζες….
Άνθρακες ο «θησαυρός» του κουρέματος!
Αλλά, όπως φαίνεται, καμιά θυσία δεν θα είναι αρκετή αφού ανερυθρίαστα στο κείμενο του προϋπολογισμού μας λένε πως οι θυσίες θα επαναλαμβάνονται σταθερά κατ' έτος στα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε ήδη επιδεινούμενες συνθήκες. Αφού, όμως, παρουσιάσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνική επιτυχία και το κούρεμα ως «λύση για το χρέος», μετά αποκαλύπτουν την πραγματική αλήθεια:
α) Πως τα επόμενα 5 χρόνια λήγουν δάνεια συνολικού ύψους 205 δις €.
β) Πως η νέα δανειακή σύμβαση δεν «κουρεύει» τα δάνεια των ξένων κρατών και τραπεζών. Το «κούρεμα» αφορά μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία (από 26 δις περιουσία σε 13 δις) και  στα ομόλογά των ελληνικών τραπεζών (από 50 δις σε 25 δις). Όμως, από τα 130δις της νέας  δανειακής σύμβασης, τα 30 δις πηγαίνουν στις τράπεζες για την «εθελοντική» συμμετοχή στο πρόγραμμα και για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους  και εκεί που  ζητούσαν από μας 25δις οι «ελληνικές» τράπεζες, θα μας ζητάνε 30 δις το ΔΝΤ και η ΕΕ. Το πραγματικό κούρεμα, λοιπόν, υφίσταται μόνο στα ασφαλιστικά μας  ταμεία.
γ) Πως το περίφημο κούρεμα 50% μειώνει το χρέος μόνο κατά 47δις σε σύνολο 365 δις ενώ «επενδύει» στην νέα γιγάντωσή του τα επόμενα χρόνια αφού στην ουσία η «μείωση» είναι αγορά των ομολόγων του χρέους με νέα δανεικά!
Όπως είναι φανερό , οι «σωτήριοι» μηχανισμοί δεν είναι παρά καθαρή τοκογλυφία: Μας δουλεύουν κανονικά, ενώ ξέρουν ότι θα δανειστούν εκ νέου εκατοντάδες δις ευρώ για να αποπληρώσουν παλαιά δάνεια που λήγουν. Για αυτό τώρα το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης με μεγάλη λύσσα έχει πέσει σύσσωμο να ψηφίσει την νέα απεχθή δανειακή σύμβαση που «κουρεύει» τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, αυξάνει τις εισφορές και τα χρόνια δουλειάς, ώστε να μεσολαβήσει ένα νέο διάστημα «ηρεμίας» πριν τον επόμενο γύρο λεηλασίας (την εποχή της 7ης δόσης….)
Το χρέος το χρειάζονται στην πραγματικότητα και για αυτό, παρά τις εξαγγελίες, δεν θέλουν και δεν θα το εξαλείψουν: είναι δομικό στοιχείο λειτουργίας του καπιταλισμού σαν εργαλείο τρομοκράτησης του λαού και κλοπής πλούτου από αυτόν. Στόχος τους, λοιπόν, δεν είναι άλλος παρά η μείωση του κόστους εργασίας και η ανεργία, τα νέα δωράκια στο κεφάλαιο για την ανάπτυξη (τη δική του), η εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών προς εκμετάλλευση… Στόχος τόσο του Προγράμματος Σταθερότητας της Ε.Ε και της συνθήκης του ευρώ, όσο και των επιμέρους σχεδιασμών/συνθηκών/συμβάσεων κ.τ.λ σε εθνικό επίπεδο, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, είναι η βίαια, θεσμική και μόνιμη μεταφορά ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους του παραγόμενου πλούτου από τους εργαζόμενους στους εργοδότες για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.  Στόχος τους είναι η διαρκής και μόνιμη χρεοκοπία των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και η μόνιμη και διαρκής κερδοφορία του κεφαλαίου.  Σε όλη την Ευρώπη το σκηνικό θυμίζει πλέον Ελλάδα και με τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα!
Φτώχεια μέχρι εξαθλίωσης: Κάθε κοινωνική ανάγκη στη γκιλοτίνα!
Με την ανεργία να διογκώνεται επικίνδυνα (επισήμως εκτιμάται σε 18,4% για το 2012, αλλά στην πραγματικότητα είναι ήδη πάνω από 20%), πέφτει ξανά τσεκούρι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο περιορίζεται κατά σχεδόν 1 δις ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011 (κυρίως λόγω του νέου μισθολογίου και των απολύσεων), ενώ μειώνονται οριακά τα ποσά για συντάξεις παρά τη μαζική συνταξιοδότηση εργαζόμενων τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει (και η εμπειρία το δείχνει) σοβαρή μείωση και των συντάξεων: Οι χιλιάδες παραπάνω συνταξιούχοι δεν κοστίζουν επιπλέον τίποτα στον προϋπολογισμό.
Όλα μπαίνουν σε τροχιά κουρέματος-μειώσεων: Ασφαλιστικά Ταμεία: 9%, Παιδεία: 3%, Υγεία: 6,5%, Διάφορες Κοινωνικές Υπηρεσίες: 21%, Περιβάλλον: 13%, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: –19% κ.λπ.
Όμως, στο Υπουργείο Καταστολής, το αποκαλούμενο και Προστασίας(!) του Πολίτη, έχουμε αύξηση + 4.5%. Βλέπετε, τα αντεργατικά μέτρα χρειάζονται και τον κατασταλτικό μηχανισμό για τη θωράκισή τους, ενώ εμφανίζονται αυξημένες κατά 8,8% και οι απροσδιόριστες «γενικές δαπάνες» των μυστικών κονδυλίων και των προμηθειών….
Και, επιπλέον, δύο τομείς που αυξάνουν θεαματικά τις δαπάνες τους: Οι δαπάνες εξοπλισμών στο  +66,7% και οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ στο +22,5%.
Όλα τα υπόλοιπα; Μα για (ξε)πούλημα: Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εταιρίες ύδρευσης, υπηρεσίες υγείας, ό,τι έχει απομείνει από την βιομηχανία ενέργειας και πρώτων υλών μαζί με τα δικαιώματα επεξεργασίας τους (πετρέλαιο και ορυκτά). 
Και οι αυτοδιοικήσεις του Καλλικράτη; Αναγκαστικά θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να λειτουργήσουν κέντρα υγείας και σχολεία, αφού περικόπτεται μισό δις από την κρατική χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μαζί με την δραματική μείωση σε λειτουργικά έξοδα σε υγεία και παιδεία) ενώ ως λύση προτείνεται από το οικονομικό επιτελείο η προσφυγή των ΟΤΑ στις…αγορές(!) για σύναψη δανείων!
ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΗΣ ΘΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Το τοπίο που έχει περιγραφεί μέχρι τώρα δεν έχει ηλιόλουστα σημεία…. Λιτότητα διαρκείας μέχρι εξοντώσεως είναι αυτό που μας τάζουν ώστε καλύτερες μέρες να έρθουν για τη χώρα των αστών, των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών. Η δική μας χώρα, η παγκόσμια χώρα των εργαζόμενων καταδικάζεται να ζήσει στο γκρίζο της μιζέριας και της ανασφάλειας.
Απέναντι στα σχέδιά τους το εργατικό κίνημα οφείλει ν’ αντιτάξει το δικό του σχέδιο σωτηρίας κι αντεπίθεσης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ü  Κάτω τώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με τη συμφωνία ΔΗΣΥ και η πολιτική της. Κάτω η κυβέρνηση των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού και λοιπού κεφαλαίου. Να ανατραπεί κάθε κυβέρνηση που θα αποπειραθεί να υλοποιήσει την ίδια ή παρόμοια πολιτική.
ü  Να απαιτήσουμε τη μη υπογραφή καμιάς νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου και την ανατροπή όλων όσων έχουν υπογραφεί έως τώρα, κανένα «κούρεμα» των ασφαλιστικών μας ταμείων και κανενός μισθολογικού, εργασιακού ή ασφαλιστικού μας δικαιώματος αλλά αντίθετα τη διεύρυνσή τους.
ü  Να αρνηθούμε να πληρώσουμε όλα όσα μας χρεώνουν. Καμιά πληρωμή κανενός χαρατσιού!
ü  Να απαιτήσουμε την παύση πληρωμών του χρέουςτη μη αναγνώριση του τώρα, σαν απάντηση στα αδιέξοδα που στήνουν γύρω μας.
ü  Να εθνικοποιηθούν τώρα οι τράπεζες και κρίσιμοι παραγωγικοί τομείς (ενέργεια, μεταφορές, φυσικοί πόροι) υπό τον έλεγχο των εργαζομένων.
ü  Να απαιτήσουμε την έξοδο από Ε.Ε / ΟΝΕ-ευρώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου